Δημαρχείο Ερμουπολης

Πλατεία Μιαούλη
Ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, θεμελιώθηκε το 1876 και τα εγκαίνια έγιναν το 1898. Χτισμένο στον άξονα της οδού Ε. Βενιζέλου, είναι τριώροφο προς την πλατεία και, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, διώροφο στον πίσω δρόμο.

Θέατρο Απόλλων

Ερμούπολη
Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης χτίστηκε στα 1862-64 με σχέδια του αρχιτέκτονα της Λέσχης, Ρ. Sampo, και με κάλυψη της δαπάνης από την ίδια μετοχική εταιρεία, υπό την ευθύνη του Δήμου. Το διώροφο κτίριο είναι απλό, με χαμηλή μαρμάρινη βάση και σοβατισμένες όψεις. Οι όροφοι χωρίζονται με ταινία από πωρόλιθο και έχουν στέψη με φαρδύ γείσο σε γεισίποδες.

Άγιος Νικόλαος

Ερμούπολη
Ο μεγαλοπρεπής ναός θεμελιώθηκε το 1849 με σχέδια του Γ. Μεταξά, και εγκαινιάστηκε επισήμως το 1870, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο εσωτερικός διάκοσμος. Σε σχήμα σταυρού, είναι τοποθετημένος σε υπερυψωμένη αυλή με μαρμάρινο στηθαίο και κιγκλίδωμα. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο. Σκάλα ύψους 4 μ. οδηγεί στο ολομάρμαρο κεντρικό τμήμα της πρόσοψης, που έχει στο ισόγειο πρόπυλο με μορφή στοάς σε τέσσερις ιωνικούς κίονες και δυο παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα.

Συνοικία Βαπόρια

Ερμούπολη
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ της τοπικής κοινωνίας συγκροτήθηκε από μεγαλοαστικές οικογένειες, όπως των Ράλλη, Ροδοκανάκη, Πετροκόκκινου, Ψύχα, Νεγρεπόντη, Καλβοκορέση, Μαυρογορδάτου κ.ά., που είχαν διασυνδέσεις στις μεγάλες πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Ευρώπης.
Μερικές από τις οικογένειες αυτές είχαν τις ρίζες τους στη βυζαντινή αριστοκρατία και οι περισσότερες έρχονταν από τη Χίο, το νησί του βόρειου Αιγαίου που είχε κατακτηθεί από τους Γενουάτες και υπήρξε εμπορικός σταθμός και προνομιακός παραγωγός μαστίχας για τα σουλτανικά χαρέμια.

Άγιος Γεώργιος

Άνω Σύρος
Η Μητρόπολη των Καθολικών στη Σύρο, ο Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζώρτζης), δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο στον λόφο της Άνω Σύρου. Ο Ναός κτίστηκε γύρω στα 1200 και έκτοτε έχει δεχθεί πλήθος ανακαινίσεων.
Ο Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζώρτζης) είναι τρίκλιτη βασιλική με δύο σειρές από μαρμάρινους κίονες. Τα πιο εντυπωσιακά σημεία του εσωτερικού της είναι το μαρμάρινο δάπεδο Τήνιου γλύπτη, η ξυλόγλυπτη επένδυση και τα αγάλματα των αγίων στην είσοδο από Ιταλούς γλύπτες του 18ου αιώνα.

Άνω Σύρος

Μεσαιωνικός οικισμός
τισμένη αμφιθεατρικά από τους Βενετούς στο λόφο του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη), που αποτελεί τη βορειοδυτική συνέχεια της Ερμούπολης, η Άνω Σύρος διατηρεί όλη τη μεσαιωνική της γοητευτική ατμόσφαιρα. Αμέτρητα σκαλοπάτια ανεβάζουν στην κορυφή, ανάμεσα από στενά δρομάκια με κάτασπρα σπίτια με πολύχρωμες πόρτες συνθέτοντας μια άλλη πολιτεία.
Στο λόφο δεσπόζει η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τη Μεσαιωνική Εποχή. Η μαγευτική θέα στο πέλαγος είναι μοναδική δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει τα γειτονικά νησιά Τήνο, Δήλο, Πάρο και Νάξο.

Βιομηχανικό μουσείο

Ερμούπολη
Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας καθώς και ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτηρίων και ευρήματα από ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Read more

Αρχαιολογικό μουσείο

Ερμούπολη
ο Αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου. Από το 1899 στεγάζεται σε 4 αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.

Read more

Αρχοντικά Ποσειδωνίας

Ποσειδωνία
Ο οικισμός της Ποσειδωνίας, που είναι από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου, χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις που είναι χτισμένες εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό. Πρόκειται για τις εξοχικές κατοικίες των αρχόντων της Ερμούπολης, που χτίστηκαν σε σχέδια νεοκλασικού ρομαντισμού στα τέλη του 19ου αιώνα, οι περισσότερες ανάμεσα στο 1850 και το 1880. Από τις επαύλεις της Ποσειδωνίας ξεχωρίζει η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δημάρχου της Ερμούπολης), που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.

Πνευματικό κέντρο

Ερμούπολη
Σήμερα Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Χτίστηκε το 1862-1863 με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρietro Sampo. Η μνημειακή όψη του κτιρίου στην πλατεία χωρίζεται σε τρία ίσα τμήματα τα δύο ακραία προεξέχουν, με συνεχείς εξώστες και μαρμάρινο στηθαίο πάνω σε διπλά φοuρούσια. Το ισόγειο, από επιμελημένη τοιχοποιία με βαθείς αρμούς, έχει στο κέντρο τρίλοβο άνοιγμα με τοσκανικούς κίονες.

Μουσειο Βαμβακαρη

Ερμούπολη
Η έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη αποτυπώνει την καλλιτεχνική υπόσταση του νησιού μέσα από τις εξαιρετικές συλλογές του ομώνυμου συνθέτη. Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή, δείχνοντας έτσι την αγάπη του για τον δικό του τόπο. Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτόν τραγουδοποιό, οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες, μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη, μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους, αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία, όσο και το Μουσείο αποδίδουν φόρο τιμής στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου.

Read more

Εκθεση παραδοσιακων επαγγελματων

Ερμούπολη
Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων βρίσκεται σε ένα κτίριο επί της οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου στην Άνω Σύρο και πρόκειται για μια έκθεση αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους. Από τα ψαλίδια του μπαρμπέρη, τον πάγκο του ψαρά, τα εργαλεία του ξυλουργού, τα αγροτικά σύνεργα των γεωργών, το καπνιστήρι των μελισσοκόμων αλλά και διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως λάμπες πετρελαίου, λυχνάρια και ραπτομηχανές μια βόλτα στο μουσείο σίγουρα θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε παλαιότερες εποχές του νησιού. Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι στη διάθεση του κοινού από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Read more